Despre plantele stabilizate

O lungă perioadă de timp trandafirii au fost considerați cele mai populare flori din lume,si denumit „regele florilor”si simbolul pasiunii. Trandafirul este folosit in medicină, cosmetice, decoratiunile,aromaterapie si arta culinară. De asemenea face  parte din lista celor mai vechi flori din lume.

Cu siguranta oricine si-ar dori sa aibe un trandafir care sa ramana veșnic frumos, nemuritor si mai ales sa nu necesite îngrijire, sau buchetele(aranjamentele)primite  in dar sa rămână lafel ca in ziua in care le-ați primit. Am incercat cu toții sa păstrăm o floare,poate pentru ca persoana de la care ai primit-o era una specială..poate pentru ca v-ati fost dăruită intr-un moment special din viata voastră…sau din diverse alte multe motive.

Acum,in zilele noastre,cu ajutorul tehnologiei, s-au putut dezvolta mai multe metode pentru conservarea florilor si plantelor. Una dintre aceste metode este si cea care are denumirea de LIOFILIZAREA,sau uscarea prin congelare ,procedeu numit si CRIOGENARE.In acest caz,floarea poate trăi și pana la 25 de ani.

Acest proces de deshidratare este folosit deobicei in conservarea materialelor perisabile sau pentru a le face mai usor de transportat.

Primul pas in LIOFILIZARE este inghetarea materialului. Apoi se scade presiunea, pentru a permite apei din materialul respectiv sa sublimeze, adică să treacă din stare solidă direct in stare gazoasa.

AVANTAJE

Nu necesită sol, lumină naturală sau sa fie udate.

Rezista între 10-15 ani in conditiile de păstrare recomandate.

Nu contin alergeni sau substanțe iritante.

Sunt un indicator foarte bun al umiditatii aerului încăperii.

Nu necesită întreținere, toaletare(tunsi).

Nu atrag insecte.

Nu întrețin focul,nu emana gaze toxice.

Se pot aplica pe aproape orice suprafață, unica condiție fiind sa nu bată direct soarele pe ele. 

Plantele stabilizate sunt 100%naturale și nu necesită ingrijiri speciale precum lumina naturală,toaletare sau udare.
Un perete vegetal stabilizat se poate realiza folosind una sau mai multe specii de plante stabilizate,de la licheni mușchi plat,mușchi rotund bombat,diferite tipuri de feriga,eucalipt,etc.


Pentru un efect mult mai placut ,se poate adauga si diverse tipuri de flori criogenate stabilizate.In concluzie,alegerea folosirii panourilor de mușchi,licheni si plante stabilizate in designul interior reprezintă o alternativă potrivită atât în ceea ce privește imaginea vizuală a spațiilor interioare cat si rolurile benefice pe care lichenii, mușchii si plantele decorative stabilizate le au.

Alege si tu o decoratiune care sa aduca un strop de natura in casa ta!