Despre licheni


Lichenii cresc in pădurile nord europene si sunt culesi exclusiv de producatorii locali.
Ei pot fi folosiți doar în interior.
Necesita doar un mediu cu o umiditate de peste 30%,in rest nu necesită nici o altfel de îngrijire, gen udati, toaletati, lumină, sol(pământ).
Lichenii au o durata de viață între 10 și 15 ani,aceștia neavând nevoie de întreținere, nici macar anti praf,deoarece nu îl absorb,fiind antistatici.
Lichenii pot avea numeroase nuante ,deoarece asimileaza ușor colorantii alimentari. 
Deși la o primă vedere pot părea greu de îngrijit, pereții  cu licheni nu au nevoie de ingrijiri speciale.
Trebuie doar sa fii atent la nivelul de umiditate din încăpere.
Tocmai din acest motiv lichenii sunt un bun indicator al nivelului de umiditate din încăpere.
Tot ce trebuie să faci este sa fii atent la culoarea si volumul lor.
Daca acestia si-au diminuit volumul sau i-si schimbă culoarea,înseamnă că aerul din locuință este uscat si atunci puteți folosi un umidificator de camera sau ii puteti pulveriza cu un pulverizator si i-ai  revin imediat la forma si culoarea inițială.
In schimb,in momentul in care in încăpere umiditatea este peste nivelul normal,lichenii i-ai măresc volumul si au o culoare mai intensă.
După aproximativ 10 ani,lichenii intra in faza de imbatranire.
Aspectul acestora se va schimba treptat iar plantele se vor usca.                                   

Tot ce nu stiai despre licheni

PROCESUL DE CONSERVARE AL LICHENILOR                                             

După ce sunt culesi manual in conditii optime, respectând totodată natura,lichenii si mușchii sunt conservati folosindu-se glicerina sau parafina.
Astfel mușchii si lichenii stabilizati sunt de fapt mentinuti intr-o stare lenta de repaos,fiind ușor de întreținut, aceștia neavând nevoie de apă sau lumină,folosind umiditatea din aer in folosul lor,pentru a-și menține aspectul.

PURIFICA AERUL

Purifică aerul prin îndepărtarea  alegenilor precum praful ,sporii de mucegai si particulele de polen ,menținăndu-l proaspăt si totodată având un miros specific de pădure.
Pentru persoanele cu sensibilitate la acești alergeni, un panou cu licheni ar fi alegerea ideală.                                                 

CRESC NIVELUL DE  PRODUCTIVITATE

Un studiu realizat împreună cu cercetători de la universitatea Texas A&M,a evidentiat faptul că plantele măresc gradul de creativitate la locul de muncă cu pana la 15 % in cazul in care acestia sunt plasați în interiorul spatiului locului de muncă ,in comparație cu spatiile fara plante.Astfel ideea unor pereti decorativi cu mușchi si licheni sau a unor aranjamente cu mușchi si licheni si plante stabilizate , este binevenită la locul de muncă

AU UN IMPACT PSIHOLOGIC ASUPRA CLIENTULUI

Companiile care i-si decoreaza pereții cu licheni stabilizati si mușchi, sau aleg să i-si stilizeze logo-ul cu licheni, sunt văzuți ca fiind companii „verzi „care sunt împotriva poluării, totodată folosind panourile cu licheni si mușchi decorativi stabilizati. Decorarea pereților cu tablouri cu plante stabilizate in cazul lanțurilor de restaurante, duc cu gândul la o mâncare si implicit un stil de viață sănătos.                     

SUNT ANTIFONICI (REDUC ZGOMOTUL)                                           

Mușchii si lichenii stabilizati reduc zgomotul.
Ei sunt un material natural puternic fonoabsorbant, fiind recomandat in placarea peretilor pentru a reduce zgomotul produs de traficul din  afara cladirii sau de ecoul format între pereti.Este recomandat si pentru mediile cu multe birouri si personal numeros,unde nivelul sunetului este foarte ridicat.               

ABSORB PRAFUL  DIN AER

In momentul in care respirăm, ajungem sa inhalam, involuntar si particule de praf din aer,iar acest lucru poate duce la boli sau disfunctii precum alergii, astm,probleme respiratorii sau chiar cancer pulmonar sau probleme cardiovasculare.
Din fericire,la baza acestor mușchi si licheni decorativi sta o bacterie prin descompunerea substantelor organice din aer ,acestea fiind absorbite de către mușchi si eliminate din aer.                                                                       

REDUC NIVELUL DE STRES

S-a demonstrat ca prezența plantelor la locul de muncă  reduc nivel de stres al persoanelor.
Astfel s-a remarcat o  creștere a vitezei de reacție cu 12%in cazul celor care lucrează la calculator, iar prin analizarea presiunii  cu pana la 4 unități, reiesind faptul că nivelul de stres este mai scăzut atunci când există plante in încăperea de  la locul de muncă.

MENȚIN PIELEA HIDRATATA

In general plantele mențin nivelul de umiditate al încăperii, același lucru facandu-l  si mușchii si lichenii stabilizati,ajutându ca pielea sa nu ajunga sa aibe un aspect uscat, fapt ce ar duce la o scădere a elasticitatii acesteia si o eventuala creștere a sensibilității.Totodata ajuta si la o vindecare mai rapidă in cazul unor răni la nivelul pielii.                                   

REDUC CHELTUIELILE

Fiind buni izolatori termici , pereții cu mușchi si licheni decorativi stabilizati mențin căldura in interiorul incaperilor in sezonul rece si scad temperatura cu cateva grade în timpul verii,menționând încăperea mai răcoroasă.                                 

SUNT IGNIFUGI


Fiind tratati cu substanțe speciale rezistente la foc,mușchii si lichenii stabilizati dobândesc proprietati ignifuce, reducând astfel viteza si proporțiile unui eventual incendiu.                                             

MENȚIN CONSTANT NIVELUL UMIDITATII

Umiditatea din încăpere poate fi controlată prin intermediul mușchilor și lichenilor care absorb umiditatea din aer atunci când este prea ridicata si o elimina cand aerul este prea uscat ,menținand astfel un nivel constant între 40%Si 60% umiditate.                                                           

AJUTA LA ELIMINAREA DIOXIDULUI DE CARBON

Lafel ca orice alte plante ,si mușchii si lichenii stabilizati absorb dioxidul de carbon si elimina oxigen,fiind perfecti pentru clădirile situate în orașe aglomerate cu trafic auto intens sau in companiile cu personal numeros. 

Alege si tu o decoratiune care sa aduca un strop de natura in casa ta!